Agenda

 

Het orkest

 

Het orkest bestaat uit amateur musici, aangevuld met gastspelers (harp, slagwerkers en koperblazers) bij elk programma.

<    1 2 3 5 6 7 8 9 10    >

Sinfonia treedt regelmatig op met solisten onder leiding van onze dirigent Coen Stuit. In 2015 begeleidde Sinfonia violist Maxime Gulikers in het vioolconcert van Bruch en in 2016 was cellist Karel Bredenhorst te horen in het celloconcert van Dvoràk. Het derde pianoconcert van Beethoven werd uitgevoerd met pianist Maarten den Hengst en sopraan Selma Harkink zong bekende aria's uit diverse Italiaanse opera's in 2017. Eke van Spiegel soleerde in 2018 met The Lark van Vaughan Williams en begin 2019 speelde Edgar Pujol de Zigeunerweisen van Sarasate voor een uitverkochte zaal. Dat jaar waren ook het Hoorns Kamerkoor en kamerkoor Spiro Musica met een mooie vocale bijdrage bij Sinfonia te gast.


De samenwerking met andere amateurverenigingen voegt vaak een verrassende dimensie toe aan de concerten. De afgelopen jaren waren het o.a. tekenclub Debutade, Fotowerkgroep Hoorn en schildervereniging Kunst op Zolder, die de concerten extra kleur gaven. Zij verzorgden aan de concerten gerelateerde tentoonstellingen in de Oosterkerk.

 
Geschiedenis Sinfonia
Verenigd Hoorns orkest SINFONIA werd opgericht in 1929 uit een muzikaal groepje, dat zich 'VOP' noemde (Voor Ons Plezier); het speelde bij bijzondere gelegenheden. In 1939 werd voor het eerst een klassiek concert uitgevoerd. Rond het twintigjarig bestaan werd de naam veranderd in Hoorns Orkest Sinfonia. Men was inmiddels uitgegroeid van salonorkestje tot symfonieorkest met een flinke strijkers- en blazersgroep.
In de loop der jaren fuseerden verschillende muziekverenigingen uit de regio met Sinfonia, waaronder in 1951 het orkest van Sappho Hoorn en tenslotte in 1974 ook Apollo uit Edam en Crescendo uit Enkhuizen.
Sinfonia geeft twee keer per jaar een concert met werken uit het klassieke repertoire en begeleidt daarnaast bijvoorbeeld koren, verzorgt optredens in zorginstellingen en programmeert kinderconcerten. In het verleden is er regelmatig medewerking verleend aan operettes; in 2015 begeleidde Sinfonia de allerlaatste voorstellingen van de Hoornse operettevereniging. In kleiner verband hebben verschillende orkestleden onder meer opgetreden op scholen, tijdens ontvangsten en op tuinfeesten.

 

 

Zoeken